Frågor och svar


Bostadskö

Hur registrerar jag mig i bostadskön?

Man skapar ett konto på vår hemsida, karlsborgsbostader.se/Mina sidor. Det går snabbt och är en enkel process där du fyller i kontaktuppgifter och skapar ett lösenord.

Hur vet jag hur många köpoäng jag har?

Om du loggar in på vår hemsida, karlsborgsbostader.se/Mina sidor kan du se dina köpoäng

Kan jag överlåta mina köpoäng?

Dina köpoäng är personliga och kan därför inte överlåtas för att söka lägenhet åt vänner eller anhöriga.

Behöver jag förnya min plats i bostadskön?

Din bostadsansökan aktiveras varje gång du loggar in på, karlsborgsbostader.se/Mina sidor. Om du inte loggar in under en period av tolv månader, blir din bostadsansökan raderad och du förlorar dina samlade köpoäng.

Hur gör man en intresseanmälan på en ledig lägenhet?

Alla lediga lägenheten presenteras på vår hemsida. Lägenheterna ligger ute för intresseanmälan under minst fyra dagar. Om du hittar en lägenhet du är intresserad av loggar du in på, karlsborgsbostader.se/Mina sidor och anmäler ditt intresse på just det objektet.

Vem kallas till lägenhetsvisning?

Efter att tiden för intresseanmälan gått ut kommer de sex sökande med högst köpoäng och som uppfyller våra krav enligt uthyrningspolicyn att få en kallelse för lägenhetsvisning skickat till sig via e-post eller SMS.

Vem får lägenheten?

Efter lägenhetsvisning har man två dagar på sig att svara ja eller nej till lägenheten. Om det är fler än en som tackar ja till lägenheten kommer den med högst köpoäng att erbjudas lägenheten

Vad händer med mina köpoäng efter att jag tecknat ett hyresavtal?

När du blivit tilldelad en lägenhet nollställs dina, din maka/makes, sambos eller medsökandes köpoäng. Efter inflyttning börjar köpoängen att räknas på nytt.

Försvinner mina köpoäng om jag tackar nej till en lägenhet?

Efter lägenhetsvisning kan du endast tacka nej tre gånger under en 12-månadersperiod, därefter spärras du som sökande i sex månader.


Att flytta in

Vem ska stå på kontraktet?

Eftersom köpoängen är personliga så är det den person som står i kö och fått kontraktet med sina köpoäng vars namn ska stå på kontraktet tillsammans med eventuellt medsökande.

Var hämtar jag lägenhetsnycklarna när jag ska flytta in?

Ring kundtjänst på Karlsborgsbostäder och boka tid för nyckelutlämning. Nyckelutlämning sker vid lägenheten. Om inget annat avtalats finns lägenheten tillgänglig från kl. 12:00 på inflyttningsdagen.

När får jag flytta in om den 1:a i månaden infaller på en helgdag?

Om den första i månaden är en helgdag sker inflyttning på den första vardagen i månaden. Lägenheten finns tillgänglig från kl. 12:00 på inflyttningsdagen.

Vart vänder jag mig om lägenheten är dåligt städad?

Har du frågor gällande städningen vid inflyttning i din nya lägenhet, kontakta vår kundservice.


Uppsägning av lägenhet

Hur gör jag för att säga upp min lägenhet?

Uppsägning av lägenheten ska ske skriftligen, antingen på baksidan av ditt hyresavtal eller på särskild blankett som du hittar under menyvalet ”information” på vår hemsida.

Hur lång är uppsägningstiden?

För bostadslägenheter och parkeringsplatser gäller tre månaders uppsägningstid. För garage, extraförråd och lokaler gäller nio månaders uppsägningstid. Vid dödsbo har man rätt till en månads uppsägningstid.

Kan jag ha önskemål om att bli av med min lägenhet tidigare?

I samband med att du säger upp din lägenhet kan du ange att du önskar bli av med lägenheten tidigare. Det är inte garanterat att det är möjligt men skulle den nya hyresgästen välja att flytta in tidigare till din lägenhet så löser vi det.

Vad är en förbesiktning?

I samband med uppsägning av lägenhet bokas en tid för förbesiktning av lägenheten. Förbesiktningen innebär att vi gör en bedömning av lägenhetens skick, detta för att kunna planera och beställa eventuellt lägenhetsunderhåll i god tid.

När ska lägenheten slutbesiktigas?

Slutbesiktningen skall ske i slutet av kontraktstiden. Vid slutbesiktningen skall avflyttande hyresgäst delta.

Hur sker visning av min lägenhet?

Vi visar lägenheten för intressenterna. Vi kontaktar dig för att komma överens om en tid som passar för lägenhetsvisning. Du väljer själv om du vill vara hemma när vi visar lägenheten, i annat fall får du ge ditt medgivande till att vi går in i din lägenhet på den bokade dagen/tiden.

Var/När lämnar jag in lägenhetsnycklarna?

I samband med slutbesiktningen lämnas nycklarna in. Observera att vi även vill få in eventuella förrådsnycklar, tvättlåsnycklar och taggar. Får vi inte in alla nycklar debiteras du för ett cylinderbyte.


Att bo hos Karlsborgsbostäder

Finns det förråd till min lägenhet?

Alla lägenheter har ett tillhörande förråd. Det kan vara placerat utanför din lägenhet, på vinden, källaren eller en bit ifrån din lägenhet.

Får man grilla på sin balkong eller uteplats?

Grillning är en populär aktivitet under sommaren men då rök/lukt kan störa grannar och även medför en brandrisk så gäller följande:
- Det är inte tillåtet att grilla ute på balkong eller på loftgång
- Grillning ska ske minst 6 meter ifrån fastigheten
- Vid fastigheten Pilen, Stugvägen och Billströmmen är det tillåtet med grillning på uteplatsen

 

Vad ska jag göra om jag får stopp i avloppet?

Om du får stopp i avloppet kan du först försöka ta bort det som sitter i vägen. Går det inte ska du kontakta oss och göra en felanmälan så fort som möjligt. Du är själv ansvarig för att ta bort hårrester och annat avfall från bottenventilen i badkar och handfat med jämna mellanrum.

Får jag måla om i min lägenhet?

Om du själv vill renovera lägenheten måste vi först godkänna detta. Om du vill måla eller tapetsera ska det göras fackmässigt och förändringen får inte vara för extrem. Prata med oss om du är osäker. Materialet står du i så fall själv för.

Får jag borra hål i väggar och tak?

Du får lov att i viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker. Men kontrollera gärna i förväg med oss eftersom du kan bli ersättningsskyldig om det görs på ett felaktigt sätt eller om det blir allt för många hål. I badrummet får du inte borra hål utan vårt godkännande.

Kan jag ställa barnvagnen eller cykeln i trapphuset?

Ett trapphus är en utrymningsväg och ska hållas fri så att räddningstjänsten kan komma fram om det skulle behövas. Barnvagnar, skor eller cyklar får du därför aldrig förvara i trapphuset eller vid entrén. Detta gäller även i källargångar och utanför förråd. Förutom att det blir skräpigt och svårt att komma fram kan det öka risken för brand.

Får jag ha husdjur i lägenheten?

Ja, du får ha husdjur men tänk på detta:
- Släpp inte ut djur utan tillsyn
- Håll alltid hundar kopplade inom bostadsområdet
- Se till att hundar och katter inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser

Kan man beställa en extranyckel?

Kontakta Kundtjänst som hjälper dig med beställningen av extranycklar.


E-faktura & Autogiro

Vad är en e-faktura (elektronisk faktura)?

En e-faktura skickas till dig via din internetbank. Fakturan kan du titta på i internetbanken och den kommer att se ut precis som en hyresavi på papper.

Hur vet jag att jag har fått en e-faktura till min internetbank?

Du måste regelbundet kontrollera hos din internetbank om du har några e-fakturor som har kommit in för betalning. Vissa internetbanker godkänner automatiska betalningar. För att fakturorna ska betalas automatiskt måste den inställningen göras på internetbanken. När du har godkänt Karlsborgsbostäder för automatisk betalning behöver du inte göra någonting.

Får jag min hyresavi på papper?

Nej, när du är anmäld till e-faktura får du inte längre någon hyresavi på papper från Karlsborgsbostäder.

Vilken information får jag på e-fakturan?

Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en hyresavi på papper.

När betalas en e-faktura?

När du har godkänt din e-faktura hos din internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen. Vill du att hyran ska betalas på en annan dag än förfallodagen kan det ändras på internetbanken.

Kan jag kombinera e-faktura med autogiro?

Ja, det går bra. Anmälan till autogiro görs via blankett som finns på vår hemsida.

När får jag e-fakturan?

E-fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått din hyresavi på papper.

Vad händer om jag missar att betala?

Om du missar att betala din e-faktura på förfallodagen får du ett inkassokrav per post, på samma sätt som gäller för hyresavier på papper.

Vad händer om jag byter bank?

Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten e-faktura från Karlsborgsbostäder.

Hur avanmäler jag mig från e-faktura?

Via din internetbank letar du upp avanmälan för e-faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om e-faktura?

Har du frågor om betalningen, kontakta din internetbank.
Har du frågor om innehållet i e-fakturan, eller behöver du ytterligare information om e-faktura, kontakta kundtjänst.