Att tänka på vid inflyttning?

Att tänka på innan och efter inflyttning i ditt nya boende.

När du flyttar in i en lägenhet hos oss på Karlsborgsbostäder finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du får ut nycklarna till ditt nya boende samt efter att du flyttat in. Under menyvalet ”information” kan du ladda ned en pdf med viktig information angående att bo i en hyresrätt, det går även bra att klicka på länken nedan.

Cheklista vid inlyttning Att bo i hyresrätt

Hemförsäkring

Det är viktigt att du har en hemförsäkring. Den kan skydda dig ekonomiskt om något skulle hända med din lägenhet eller dina saker. Om det till exempel skulle börja brinna kan du via hemförsäkringen få ersättning för saker som blivit förstörda i branden. Hemförsäkringen kan också vara en trygghet om du själv skulle orsaka en allvarlig skada. I de flesta hemförsäkringar ingår även stöldskydd och rättsskydd. Vid nyckelutlämningen kommer vi att efterfråga ett dokument eller mejl som styrker att du tecknat hemförsäkring.

 

El/Bredband/
TV/Telefoni

El

När du bor i en lägenhet hos oss på Karlsborgsbostäder så blir du elnätskund hos Karlsborgs energi. Som elnätskund måste du välja elleverantör. Intill dess att du valt elleverantör så levererar Karlsborgs Energis anvisningsleverantör, Karlsborgs Energi Försäljnings AB (KEFAB), el till dig. Det innebär att KEFAB är din elleverantör till dess att du gör ett aktivt val att byta elleverantör. Det står dig fritt att välja elhandelsleverantör. Du kontaktar det bolag som du önskar ha som elleverantör och de sköter bytet åt dig. Tänk på att om du inte gör ett aktivt val av avtal så får du ett tillsvidarepris, vilket för det mesta är det dyraste alternativet.

Bredband

Hos oss på Karlsborgsbostäder bor du i en fiberansluten bostad. I din lägenhet finns en modern och driftsäker fiberanslutning. Från fibermodemet som sitter monterat antingen i vardagsrummet eller i ett s.k. mediaskåp, kan du få ut TV- och Internetsignal till de olika uttagen i rummen. Om du önskar ett bredbandsavtal hittar du de leverantörer som finns i Karlsborgs Energis stadsnät via fiberportalen, www.bosnet.se, under fliken beställ tjänst. Där kan du läsa mer om de olika leverantörerna, se vilka hastigheter som finns och vilka aktuella kampanjer de erbjuder.

TV

Kabel-TV ingår i din hyra och består av 17 kanaler. Karlsborgs Energi levererar ett grundutbud bestående av de mest populära TV-kanalerna, en blandning av sport, underhållning, dokumentärer och film. Grundutbudet finns i både analog och digital bildkvalitet. För att titta digitalt behöver du en box och ett programkort från Karlsborgs Energis samarbetspartner, Sappa. I din hyra ingår ett kostnadsfritt programkort. För att använda programkortet behöver du en digitalbox, alternativt en TV-modul om du har en TV med inbyggd digitalmottagare. Utrustningen köper eller hyr du från Sappa, som i samband med detta skickar programkortet. Kontakta Sappa på 0774-444 744 för att komma igång. Inga boxar eller programkort behövs för att se det analoga grundutbudet. För att titta på det analoga kanalerna ansluter du bara en vanlig antennkabel från vägguttaget till din TV och gör en analog kanalsökning.

Telefoni

Via fiber kan du ha den typ av hemtelefon som kallas IP-telefoni. För att detta skall fungera behöver du ha ett Internetabonnemang, eftersom telefonsignalen transporteras över Internet. Du kan beställa överflyttning av ditt gamla nummer, och kan använda de flesta vanliga tonvalstelefoner. För att använda IP-telefoni behöver du köpa en telefonidosa av den leverantör du väljer. På www.bosnet.se kan du läsa om de olika leverantörerna, deras minutpriser och eventuella kostnader för utrustning och nummerflytt. Vi rekommenderar alltid att du ringer den leverantör du är intresserad av för att få fullständig information.

Om du inte vill ha Internet finns möjlighet att skaffa endast hemtelefon via fibern. Detta kallas telefoni prio och erbjuds av leverantören Junet. Kontakta dem på telefon 036-299 29 10 så hjälper de dig att flytta över ditt telefonnummer och skaffa telefonidosan.

 

Nyckelutlämning

Om inget annat är överenskommet så har du som inflyttande hyresgäst tillgång till lägenheten från kl. 12:00 den dagen som ditt hyresavtal börjar att gälla. För att få ut lägenhetsnycklarna ska du ringa och boka en tid för nyckelutlämning. Nyckelutlämningen sker vid lägenheten. I samband med detta går man gemensamt igenom det besiktningsprotokoll som finns och du får ut en lägenhetspärm med samlad information ifrån oss. Besiktningsprotokollet skall skrivas under av dig som inflyttande hyresgäst, en kopia av protokollet sätts in i din lägenhetspärm. Innan du får kvittera ut dina lägenhetsnycklar vill vi se ett dokument eller mejl som styrker att du tecknat hemförsäkring. När du kvitterar dina nycklar till lägenheten får du även separata nycklar till förråd och eventuellt tvättlås och taggar. Var noga med att kontrollera att du fått rätt nycklar och att antalet stämmer. Du är själv ansvarig för att hålla ordning på nycklarna. Tänk på att dina nycklar är värdeföremål. Om inte alla nycklar lämnas in vid utflyttning debiteras du som hyresgäst för cylinderbyte. 

 

Felanmälan?

Det är viktigt att anmäla upptäckta fel i lägenheten till din hyresvärd så fort som möjligt för att inte skadan ska förvärras. Felanmälan gör du antingen via vår hemsida, www.karlsborgsbostader.se eller på telefonnummer 070 319 55 15.